Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land fredag 24.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredfarevurdering

Rolige værforhold gir lite endring i påvirkning av snødekket. Noen steder ligger det et vedvarende svakt lag av kantkorn under fokksnøen og der dette finnes kan det være lett for en skiløper/skuter å løse ut skred. Fjernutløsning av skred er mulig. Vær oppmerksom på store skavler. Uendrede temperaturforhold vil lokalt kunne gi fortsatt utvikling i vedvarende svake lag av kantkorn/begerkrystaller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 23. mai 2019

Fokksnø preger snøoverflaten, men denne ligger ujevnt fordelt i terrenget. Det er lite som kan flyttes av vind. Rabber og solpåvirkede områder er snøfrie, og støvete gammelsnø stikker opp mellom lommer av fersk snø. I lavlandet har snøoverflaten vært fuktig, men har frosset til siste par dager. Tirsdag ble det observert rim på snøoverflaten over ca 600 moh.

Det er tidligere observert flere lag av kantkorn i snødekket, også nær overflaten. Ved Trollstein og Larsbreen ble det tirsdag meldt om kantkorn under fokksnø over ca 400 moh. Over ca 600 moh var det velutviklede kantkorn/begerkrystaller under fokksnøen. Tester viste dårlig stabilitet i dette laget som var lett å påvirke.
På Larsbreen og Breinosa er det gjort observasjoner av bruddforplantning i kantkornlag under den nyeste fokksnøen over ca 400 moh.

Det er ikke observert skredaktivitet de siste dagene.

Mandag ble det observert drønn i snødekket på Platåfjellet. Tirsdag ble det observert store områder med kantkorn i overflaten. Dette kan bli skredproblem der det snør ned.

Fjellvær

Torsdag 23. mai 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -8 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet. Perioder med frisk bris. Tilskyende mot kvelden.

Fredag 24. mai 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet. Forbigående skyer og litt nedbør om natten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS